Ексшеф на МОСАД: Бенямин Нетаняху трябва да подаде оставка

Getty (архив)
share

"Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да подаде оставка", това каза бившият шеф на службата за външно разузнаване на страната МОСАД Тамир Пардо пред местното издание "Детали".

Ексшефът на службата заяви: Аз не мога да разбера, как човек като Нетаняху, който е най-дълго управляващият министър-председател на еврейската държава, не може да разбере, че има един единствен правилен ход. Той е да се оттегли от властта.

Пардо не се обяви за поредни предсрочни парламентарни избори. "По-добре е партията на премиера "Ликуд" да избере нов ръководител на органа на изпълнителната власт", каза той.

По думите на бившия директор на МОСАД: Всички граждани на Израел, независимо от това дали са евреи или не, трябва да подкрепят протестите срещу това правителство.

Коалиционният кабинет, съставен от "Ликуд" и няколко ултраортодоксални еврейски партии, обяви план за мащабна реформа в правосъдието. Той предвижда намаляване на правомощията на съдебната власт в полза на изпълнителната.

Проектът на кабинета предизвиква недоволство сред опозицията и гражданите и стана повод за антиправителствени демонстрации.

Масови протести в Израел срещу управлението на Нетаняху

Също така, няколко големи компании обявиха за напускане на Израел.

Последното допитване на общественото мнение показа, че при нови парламентарни избори сегашната управляваща коалиция би получила 60 от 120-те места в Кнесета и няма да има подкрепа за правителство.

Пардо (роден през 1953 г. в Тел Авив) е бил сред участниците в операцията "Ентебе". Израелски военни през нощта на 3 срещу 4 юли 1979 г. са спасили 102-ма от 106-ма заложници. На 27 юни палестински екстремисти и крайнолеви германски терористи са отвлекли самолет, извършващ рейс от Тел Авив за Париж. Машината е кацнала принудително на летището на град Ентебе в африканската страна Уганда.

В хода на операцията е загинал по-големият брат на настоящия израелски премиер Йонатан Нетаняху.

Пардо бе начело на разузнавателната  служба от 1 януари 2011 до 5 януари 2016 г.

 

Водещи новини

Още новини