Реджеп Ердоган прие акредитивните писма на новия израелски посланик

Getty (архив)
share

Турският президент Реджеп Ердоган прие акредитивните писма на новия посланик на Израел в Анкара днес на фона на нормализиране на отношенията между двете страни след години на обтегнати отношения, съобщи Ройтерс, цитирина от БТА.

Турция и Израел започнаха процес на подобряване на отношенията с посещения на високо ниво тази година, включително визита в Анкара на израелския президент Ицхак Херцог. Двете страни се съгласиха да назначат взаимно посланици през август.

След като номинираният за премиер на Израел Бенямин Нетаняху спечели изборите миналия месец, той и Ердоган се договориха "да работят заедно за създаване на нова ера в отношенията" на базата на уважение към взаимните интереси.

Ирит Лилиан, израелски шарже д'афер в Анкара от януари 2021 г., вече официално е посланик след представянето на акредитивните си писма на Ердоган.

Израел назначава посланик в Турция за първи път от 2018 г.

Някога регионални съюзници, отношенията между Израел и Турция са обтегнати от над десетилетие, като Анкара изгони израелския посланик след израелски рейд срещу кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа, при който бяха убити 10 турски граждани.

Дипломатическите отношения бяха възобновени през 2016 г., но две години по-късно Турция отзова посланика си от Израел и изгони израелския пратеник, когато израелските сили убиха палестинци, участващи в протести в ивицата Газа.

Вече изправен пред критики за политиката си преди встъпването в длъжност, Нетаняху обеща да управлява в полза на всички израелци, макар да оглавява едно от най-десните правителства в историята на страната.

Водещи новини

Още новини