Поредни протести в началото на четвъртия месец на недоволство в Иран

Getty (архив)
share

Десетки протестиращи са излезли днес по улиците на градовете в Югоизточен Иран, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поредните демонстрации се провеждат в началото на четвъртия месец на недоволството, отприщено от смъртта на Махса Амини.

Протестиращи в град Захедан - административния център на провинция Систан и Белуджистан, скандираха "Смърт на диктатора", имайки предвид върховния духовен водач - аятоллах Али Хаменей.

Вълненията в ислямската република избухнаха след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини, починала на 16 септември, три дни след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите правила за облеклото на жените.

Стотици бяха убити, а хиляди са арестувани по време на протестите. Международната общност осъди действията на иранските власти и наложи санкции на Ислямската република.

Изключиха Иран от Комисията за статута на жените заради репресиите над протестите

Бедната и отдалечена провинция Систан и Белуджистан граничи с Афганистан и Пакистан. Тя е населена предимно със сунити, които са малцинство в шиитски Иран. Многобройни неправителствени организации информират, че белуджите са подложени на различни форми на дискриминация. В провинцията имаше случаи на насилие и жертви дори преди началото на демонстрациите, обхванали страната.

Според базирана в САЩ правозащитна организация стотици хора са се събрали за днешната петъчна молитва в Захедан. Протестите в града започнаха още на 30 септември, когато бяха убити 90 души по време на демонстрация след изнасилване на момиче,  за което се подозира полицейски служител.

Водещи новини

Още новини