Сирийската опозиция: В страната има революция

share

В Сирия се развива революция, заяви днес в Москва лидерът на Сирийския национален съвет (СНС), основното обединение на сирийските опозиционери в чужбина.

Абделбасет Сида говори на среща с руския външен министър Сергей Лавров, информира АФП. "Събитията в Сирия не са единствено разногласия между опозицията и правителството, а революция", обясни Сида, който сравни ситуацията в страната си с положението в Русия при разпадането на Съветския съюз през 1991 г. "Революцията" в Сирия "наподобява положението в Руската федерация, когато тя пое пътя на демокрацията", каза водачът на СНС. В Сирия "народът се опитва да изрази стремежа си да сложи край на корупционния режим и да се движи по пътя на демократичното развитие", увери Сида, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският министър изрази задоволство от възможността да разговаря лично с госта "в този ключов за Сирия период". Лавров подчерта, че използва случая, "за да изясни още веднъж" позицията на Москва спрямо сирийската криза и да прикани за диалог между страните в конфликта, отбелязва АФП. "Бихме желали да научим какви са перспективите всички опозиционни групи да се обединят за диалог с правителството, както предвижда планът на Кофи Анан, одобрен от Съвета за сигурност на ООН", изтъкна външният министър на Русия.
Федерацията подкрепи този план, с което категорично потвърди, че "се обявява за възможно най-бързо спиране на насилието във всички форми от всички страни", добави Лавров. 

Водещи новини

Още новини