Сирия: Турция преувеличава инцидента със сваления самолет

share

Говорителят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси заяви днес във връзка със сваления в петък от Сирия турски изтребител Ф4, че от сирийска страна не е било извършено нападение, а турският изтребител е бил свален, защото е нарушил сирийското въздушно пространство, съобщи турският канал НТВ.

"Турският самолет наруши териториалната сигурност на нашата страна, затова го ударихме", каза той. По думите на сирийския говорител турският самолет е бил свален с противовъздушни зенитни оръжия, а не с ракета, както твърди турската страна. "Дупките върху бронята на турския самолет са доказателство за това", каза той, като уточни, че обхватът на противовъздушните зенитни оръжия е около половин километър.

Сирийският говорител заяви още, че Турция преувеличава инцидента, защото иска да вкара в действие НАТО. Твърденията на сирийския говорител се разминават с твърденията на турската страна, според която турският изтребител, който е летял невъоръжен, е свален от сирийските сили в международното въздушно пространство, без да е било отправено каквото и да е предупреждение от сирийска страна.

Водещи новини

Още новини