Иран е започнал да въоръжава Русия?

Getty images (архив)
share

"Иран е започнал да въоръжава Русия, за да може Москва да продължи инвазията си в Украйна", написа британският в. "Гардиън".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13391

"По-голямата част от оръжията, боеприпасите и другото военно оборудване се доставя от подкрепяни от Техеран милиции, действащи в Ирак", допълни изданието, което се позова на източници от разузнавателни служби в Близкия изток.

"Доставките се осъществяват чрез контрабандни канали. Оръжията и другото оборудване преминават нелегално през границата между Ирак и Иран, а оттам по Каспийско море се транспортира в руското пристанище Астрахан", посочи още медията от Обединеното кралство.

Според "Гардиън" в Русия се доставят ръчни противотанкови гранатомети, бразилски ракетни комплекси, ирански зенитни установки и произведените в Русия зенитни комплекси С-300, доставени на Ислямската република.

По думите на член на действащата в Ирак и подкрепяна от Техеран въоръжена групировка "Ал Хашд аш Шааби", пожелал анонимност, в момента пращаните в Русия оръжия, боеприпаси и оборудване не им трябват. "Ние много ще се радваме, ако то бъде използвано срещу американците", каза той.

"Дестабилизацията на режима на руския президент Владимир Путин ще подкопае позициите на Техеран в Сирия. Заради това Ислямската република се стреми по официални и неофициални канали да помага на стопанина на Кремъл", коментира пред вестника анализаторът от американския изследователски център "Карнеги" Мохамед Хадж.

Как Русия рекрутира сирийци в Палмира, Сирия?

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13391

Водещи новини

Още новини