Как Русия рекрутира сирийци в Палмира, Сирия?

  • 08 април 2022 16:11

  • 4598
  • 0
Как Русия рекрутира сирийци в Палмира, Сирия?
© pixabay, личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

В разговор с председателя на Европейски съвет Шарл Мишел неотдавна казахският президент Касем-Жомарт Токаев заяви, че станалото в страната му е „опит за преврат“. Той е категоричен, че в размириците са участвали чужденци, в това число хора от съседните централноазиатски държави, както и такива от Близкия Изток и Афганистан. Това стана повод той да се обърне за помощ към ръководената от Русия Организация договор за колективна сигурност /ОДКС/. За 24 часа в началото на януари т.г. тя разположи своите миротворци, за да пазят стратегически стопански обекти в страната – нефтени платформи, мини, газови станции, тръбопроводи, автомагистрали и други.

В същото време саудитският вестник „Шарк ал Аусат“ информира, че

Русия е започнала да рекрутира младежи от сирийския град Палмира, провинция Хомс.

Понастоящем те живеели в градовете в Северна Сирия, които се контролират от Турция. Руското военно командване в арабската страна е делегирало правата за назначаване на служба в т.нар. „Осми полк“ на местен човек, познат с инициалите си а. а. Именно той е контактувал с живеещите в Северна Сирия младежи. В същото време самите руснаци са започнали да привличат вече назначени от проиранските милиции сирийци в източната провинция Дейрезор. Сирийската лаборатория за правата на човека /СЛПЧ/ отбелязва, че те били доминиращо от клановете ал умур и бени кхалид. Според въпросното НПО тази практика на командването в базата Хмеймим е част от „студената война“ между Русия и Иран за надмощие в Сирия.

Същата битка се е разгоряла и в североизточната провинция Хасаке в районите, които се намират под контрол на правителството в Дамаск.

СЛПЧ отбелязва, че там Русия и Иран се конкурирали за привличането на безработни младежи в техните силови структури. Така например руснаците влизали в села и раздавали на населението хляб, брашно, лекарства и други продукти, които били дефицит за местното население.

През октомври м.г. в Кабул пресконференция даде Максим Шугали, съобщава WSJ. Последният прекара 16 месеца в либийски затвор през периода 2019-2020, с обвинения за заговор срещу Либия и пропагандиране на кандидатурата на Сейф ал ислам в Либия. Въпросният Шугали работи директно под егидата на Евгени Бригозин, собственика на известната руска частна военна компания „Вагнер“. Той е представен като социолог и мислител в Изследователския център на фирмата. В началото на 2021 г. тази структура представи „социологически изследвания“ от Сирия, според които рейтингът на президентът Асад падал. Това стана непосредствено преди президентските избори в арабската страна, проведени през май 2021 г. Не е ясно дали тези „изследвания“ имаха нещо общо с отказа на правителството в Дамаск да сключи договор за експлоатация на важни икономически обекти /нефт и фосфати/ с компанията „Вагнер“. Експерти съобщаваха, че медии в Русия, които са близки до „Вагнер“, предприеха по онова време силна анти-Асад кампания.  

В столицата на Афганистан споменатият Шигули заяви, че търси допирни точки за работа с управляващите талибани най-вече в областта на икономиката, политиката и сигурността.

Както нееднократно The Foreign Insider отбеляза, „Вагнер“, както и официалните представители на руската армия в Сирия рекрутираха доброволци в страната, с цел те да бъдат изпратени в Либия. Същото правеше и Турция, но предимно от провинция Идлиб. Първите обаче воюваха на страната на фелдмаршал Халифа Хафтар, а вторите – на страната на правителството в Триполи. В знак на признателност на 3 март 2020 г. Халифа Хафтар откри посолство в Дамаск.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4598 0

Водещи новини