Светът да не обръща гръб на Афганистан, призова ООН

Pixabay
share

Международната общност трябва да продължи да помага на Афганистан, призова ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филипо Гранди в обстановка на нарастващо насилие, изтегляне на американски войски, буксуващи мирни преговори и предстояща донорска конференция в Женева, предаде Франс прес.

"Бъдещето на милиони афганистанци зависи както от успеха на мирните преговори, така и от ангажираността на международната общност за развитието на страната", заяви Гранди след петдневно посещение в Афганистан.
Той изрази надежда, че започващата днес в Женева дарителска конференция "ще е възможност тази ангажираност да се изрази по конкретен и траен начин".

На тази конференция трябва да се определят общите цели за развитие и финансовите ангажименти за 2021 г. на афганистанското правителство и международната общност.

В изявлението си Гранди посочва, че е мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните трябва бързо да завършат. Те в момента буксуват, а обявеното неотдавна от администрацията на Тръмп изтегляне на част от американските войски допълнително отслабва афганистанските власти.

Нова трагедия в Кабул след обстрел с ракета

Сключването на мирно споразумение "е от решаващо значение за слагане на край на конфликта, който не само взема жертви, а и остава главната причина за принудителни изселвания", се казва в изявлението на Върховния комисариат за бежанците, в което се уточнява, че такова споразумение трябва "реално да гарантира сигурността, благосъстоянието и правата на всички жени и всички мъже в Афганистан".

Гранди призова и за незабавното прекратяване на растящото насилие в Афганистан. При ракетен обстрел на столицата Кабул в събота бяха убити 10 и ранени 51 души. "Ислямска държава" пое отговорността за атентата, който стана по време на посещението на Гранди в страната.

Само тази година около 300 000 афганистанци са били принудени да избягат от прояви на насилие. От помощ се нуждаят също 3 милиона принудително изселени и милиони афганистанци, които пандемията е лишила от средства за препитание.

Гранди потвърди ангажимента на агенцията си към 2,4 милиона афганистанци, които са избягали от насилието в съседни страни.

Водещи новини

Още новини