Нови данни за скандала с австралийските военни в Афганистан

  • 03 декември 2020 13:35

  • 1097
  • 0
Нови данни за скандала с австралийските военни в Афганистан
© Getty (архив)

Нови данни за скандалното поведение на австралийските военни в Афганистан публикува британският в. Гардиън.

Изданието разказа как бойци от подразделение за специализарани операции, са пиели алкохолни напитки от протеза, отрязана от убит член на радикалната мюсюлманска групировка Талибан.

Войниците са ликвидирали терориста по време на акция в южната провинция Урузган през 2009 г. След убийството му австралиец е ампутирал изкуствения крак на мъжа и заедно с колегите си е отишъл да разпусне в бар, разположен в базата на въоръжените сили. Компанията е наливала бира и уиски в протезата и е пиела от нея.


Цитираната медия е разкрила още една подробност от зловещия доклад. Новобранците са били принуждавани да убиват цивилни афганистанци от старите кучета. При отказ младите войници са били бити или в най-добрия случай наказвани с извънредни дежурства, лишаване от отпуски и други.

Както вече писахме, през ноември властите в Канбера са публикували обширен документ. В него се е посочвало, че войници и офицери от подразделението за специални операции, изпратени в Афганистан, са извършили убийства на най-малко 39 цивилни в периода 2009 – 2013 г.

Австралийски спецбойци избили десетки цивилни в Афганистан

Във връзка със скандала срещу 19 служители на военното министерство са били започнати административни процедури. "Става дума хора, които са заподозрени за покриване на престъпленията, извършени от техни колеги", посочи вестникът.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1097 0

Свързани новини

Водещи новини