Обстреляха турски военни в Сирия. Има убити

Getty (архив)
share

Поне петима турски войници са били убити в Сирия, предаде РИА Новости.

Наблюдателен пункт е бил подложен на масиран артилерийски обстрел в северозападния регион Идлиб. От военното министерство в Анкара са посочили, че вследствие на нападението са пострадали и най-малко петима служители на силовото ведомство под пагон.

Ердоган: Десетки сирийски войници са убити при турска контраатака

На този етап никой не е поел отговорност за атаката. Според министерството обстрелът е бил извършен от страна на подразделения на сирийската армия.

Турски военни са започнали да изграждат пунктове в Идлиб след споразумение с Иран и Русия, подписано през 2017 г. Според договореността на територията на раздираната от 2001 г. от гражданска война близкоизточна страна са били създадени четири зони за деескалация. Три от тях са били предадени под контрола на Дамаск година по-късно.

Четвъртата зона - Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо - все още не е била предадена на сирийските власти. В тези райони контрол са установили десетки въоръжени групировки. Една от тях е била смятаната за сирийско подразделение на "Ал Кайда" организация "Фронт ан Нусра".

 

Водещи новини

Още новини