Сирия ще отхвърли всяка инициатива на Арабската лига за уреждане на кризата

share

Сирия ще отхвърли всякаква инициатива, приета на срещата на върха на Арабската лига, която ще се състои утре в Багдад, предаде АФП, като цитира говорител на сирийското министерство на външните работи.

"Откакто членството на Сирия в Арабската лига беше временно прекратено, Сирия общува с членовете на тази организация на принципа на двустранните разговори. Сирия ще отхвърли следователно всякаква инициатива, идваща от цялата Арабска лига, независимо на какво ниво е предложена тя", каза Джихад Макдеси, говорителят на ведомството. Според ООН Дамаск е приел плана от 6 точки на пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан за уреждане на кризата в Сирия. Планът предвижда спиране на насилието от всички страни в конфликта, като това ще стане под надзора на ООН, доставка на хуманитарна помощ за засегнатите от сраженията райони и освобождаване на политическите затворници. Планът не призовава Башар Асад да се оттегли от власт.


Преди началото на срещата на върха в Багдад външните министри на страните членки на Арабската лига се събраха на подготвително заседание за изготвяне на проект за резолюция, която ще бъде предложена утре на арабските лидери. Резолюцията ще е посветена в голямата си част на ситуацията в Сирия. Очаква се в нея да се призовава за началото на национален диалог между Дамаск и сирийската опозиция. Сирийското членство в Арабската лига беше временно прекратено през ноември миналата година.

Водещи новини

Още новини