Турция потвърди изтеглянето на кюрдските бойци от граничен сирийски град

share

Турция потвърди днес изтеглянето на кюрдските бойци от граничния сирийски град Рас ал Аин по силата на споразумението, договорено от САЩ, предаде Франс прес.

"Конвой с около 55 превозни средства влезе в Рас ал Аин и конвой с 86 превозни средства потегли оттам в посока на Тал Тамр", се казва в комюнике на турското министерство на отбраната, което разпространи и кадри от евакуацията.
Същевременно американският президент Доналд Тръмп каза, че споразумението за примирие в Североизточна Сирия се спазва добре. Той направи това уверение в туит, като се позова на американския министър на отбраната Марк Еспър, предаде Франс прес.

От своя страна американският първи дипломат Майк Помпейо заяви, че е оптимист относно ситуацията в Сирия в интервю за Ей Би Си, допълва агенцията. Той допълни, че споразумението, което той договори заедно с американския вицепрезидент Майк Пенс с Турция, се спазва по същество, предаде ТАСС. Помпейо отхвърли обвиненията, че договорката е до голяма степен от полза за Анкара. "Ние постигнахме резултата, заради който президентът Тръмп ни беше изпратил", каза държавният секретар, добавя Франс прес.

Според сирийската агенция САНА турската армия заедно с поддържащите ги формирования на сирийската въоръжена опозиция са влезли в Рас ал Аин след евакуацията оттам на отрядите на коалицията Сирийски демократични сили, в която доминират сирийските кюрдски бойци, пък съобщава ТАСС.

Съгласно споразумението, обявено в четвъртък и договорено от Вашингтон, кюрдските сили трябваше да се изтеглят от граничен сирийски район в замяна на спирането на турската офанзива в Северна Сирия срещу тях, подета на 9 октомври, припомня агенцията.

Бойците на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили са напуснали град Рас ал Аин в Северна Сирия и вече нямат въоръжено присъствие там, каза техен говорител, цитиран от Асошиейтед прес. Говорителят Кино Габриел заяви, че днешната евакуация е част от постигнатото с посредничеството на САЩ споразумение за временно спиране на военните действия с Турция.

Напускането на кюрдските бойци би отворило пътя за изтеглянето им от по-обширна територия по границата между Сирия и Турция като част от споразумение между САЩ и Турция.

Водещи новини

Още новини