Реджеп Ердоган: Започнахме "Извор на мира" заради бездействието на света

Getty (архив)
share

Ние започнахме "Извор на мира", защото светът бездействаше, е заявил Реджеп Ердоган.

Турският президент е защитил започналата на 9 октомври военна операция в Сирия. "Много държави по света седяха със скръстени ръце, докато нашата родина страдаше от терористичните удари, нанасяни от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните съюзници в съседната ни близкоизточна страна, и наплив на бежанци. Ето защо ние стартирахме "Извор на мира". Нашите основни цели са две  – премахването на заплахата от тероризъм по нашите граници и връщането на бежанците по родните им места", е посочил той в статия, публикувана от негово име във в. "Уолстрийт джърнъл".

Ердоган също е заявил, че "Извор на мира" върви успешно. "Ние освободихме около 1000 квадратни километра от терористи и ликвидирахме почти 600 екстремисти", е написал още държавният глава за американското издание, посочи турският в. "Хюриет".

Междувременно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че кюрдски милиции са превзели северния град в Рас ал Айн, завладян от турски военни и техния местен съюзник Сирийската свободна армия (ССА) преди два дни. Източници от ССА обаче са посочили, че боевете в града продължават.

Както вече писахме, вчера части на армията на Дамаск са влезли в контролирания от кюрди северен сирийски град Манбидж и днес са установили контрол. Във вторник от министерството на отбраната в Анкара са съобщили, че след обстрел в района е загинал един турски войник, а още осем негови колеги са ранени.

 

Водещи новини

Още новини