Признават Сирийския национален съвет за законен представител

share

Великобритания има намерение да признае сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ, каза днес британският външен министър Уилям Хейг, който участва в посветената на Сирия международна конференция в Тунис, предаде ИТАР-ТАСС.


Хейг заяви, че Лондон ще засили връзките си със сирийската опозиция и каза, че той лично ще се срещне още днес с лидерите на Сирийския национален съвет, които също са в Тунис. Хейг прикани Москва и Пекин да обърнат внимание на срещата на "Приятелите на Сирия", в която участват повече от 60 страни. Туниската конференция показва, че Русия и Китай остават все по-изолирани с позицията си за Сирия. Правителството на Башар Асад "ще остане в историята като престъпен режим", добави британският министър.

Шефът на френската дипломация Ален Жупе, пристигайки на конференцията в Тунис, заяви, че Франция гледа на Сирийския национален съвет като на "законен политически партньор", като основен представител на сирийската опозиция. Той призова сирийските власти да позволят да бъдат евакуирани от Хомс намиращите се там журналисти и да направят необходимото, за да може да бъде оказано медицинска помощ на ранената френска журналистка Едит Бувие.

Срещата в Тунис е важен шанс международният консенсус за Сирия да прерасне в действие, заяви малко преди да пристигне в Тунис държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Тя открои три основни въпроса, по които трябва работи форумът: осигуряването на хуманитарна помощ за сирийското население, оказването на натиск върху режима и демократичния преход.

В проектодокумент на туниската среща се заявява, че участниците в конференцията напълно подкрепят инициативата на Арабската лига за уреждане на сирийския конфликт, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки телевизия Ал Джазира. В документа се говори и за необходимостта от създаване в Сирия на правителство на националното единство, за предаване на пълномощията на президента на вицепрезидента Фарук аш Шараа, който да състави преходен кабинет и да подготви избори под международен контрол. В проектодокумента Сирийският национален съвет е признат за законен представител на сирийската опозиция. На срещата ще бъде отправен и призив към ООН да започне планирането на евентуална мироопазваща мисия в Сирия, съобщи високопоставен дипломат.

Водещи новини

Още новини