Борисов: Една историческа справедливост бе възстановена (снимки)

Министерски съвет
share

Когато слушах химните, изпитах удоволствие, удовлетворение. Защото една историческа справедливост беше възстановена. През годините се водиха доста дискусии по тази тема. Когато им е осигурен пътят, да може да минат, и когато разтваряме архивите, излиза, че хиляди евреи са се опитали да избягат. Така че над 100 000 евреи са били спасени от българската държава навремето.

Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов, където заедно с израелския си колега Бенямин Нетаняху откриха в Тел Авив паметник, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Снимка: Министерски съвет

,,И двамата народа сме малки, минали сме през какви ли не потисници и накрая сме оцелели. С откриването на този паметник оборихме една несправедливост, според която не сме спасили евреите в Македония. Ние скърбим за евреите в Македония, но скърбим и за евреите в Унгария, Полша, Чехия, Словакия и в много други държави. Но тези, които са били в България, сме ги спасили'', посочи Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Паметникът, посветен на спасяването на българските евреи през 1943 година, е дело на архитект Момчил Цветков. Той е идентичен с монумента, издигнат през 2016 г. до Народното събрание на Република България и символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава почит към паметта на техните спасители.

Водещи новини

Още новини