КНДР помага на Сирия за производство на химическо оръжие?

gettyimages (архив)
share

Експерти от Корейската народнодемократична република (КНДР) помагат на властите в Сирия за производство на химическо оръжие, предаде Би Би Си.

Пхенян е изпратил специалисти и оборудване за направата на бойни отровни вещества (БОВ). По данни на британската медия хората и техниката са били доставени с пет кораба, плаващи под китайски флаг, през 2016 и 2017 г. Освен това правителството на близкоизточната страна е получило щедри финансови инжекции от азиатската комунистическа държава, допълва Би Би Си, като се позовава на получени документи.

Противници на сирийския президент Башар Асад още в началото на гражданската война през 2011 г. обвиниха Дамаск в използване на БОВ срещу въоръжената опозиция. Твърденията стигнаха и до ООН. Световната организация обаче не стигна до компромисно решение заради ветото, наложено от съюзниците на Сирия в Съвета за сигурност – Китай и Русия.

Днес също се появи информация, че Иран е започнал изграждането на ракетна площадка в околностите на сирийската столица. Според телевизия Фокс подразделения на елитния Корпус на защитниците на Ислямската република строят съоръжението. Ракетите, изстреляни от Сирия, може да ударят Израел, информира още американската медия.

Данните за севернокорейско и иранско военно присъствие в Сирия бяха публикувани малко преди днес да започне второто петчасово примирие в района Източна Гута. Русия обяви за прекратяване на военните действия от 9 до 14 часа и създаваното на хуманитарен коридор около Дамаск.

Водещи новини

Още новини