Иран закопча много сарафи за търговия с долари

gettyimages (архив)
share

Иранската полиция арестува днес стотина сарафи след резкия спад на валутния курс на риала през последните седмици, предаде АФП.

Местна телевизия излъчи кадри от арестите, показващи униформени и цивилни полицаи, които задържат продавачи на долари и ги изправят до стена на булевард в Техеран, който е главното място за обмен на валута в столицата на Иран. През последните шест месеца риалът изгуби 26 процента от стойността си спрямо щатския долар - от 38 400 риала за долар на 48 400 риала. Началникът на полицията на Техеран генерал Хосеин Рахими обяви и затварянето на десет обменни бюра.

През 2010 г. един долар се обменяше за 10 000 риала, но втвърдяването на американските и европейските санкции от края на 2011 г. срина курса на иранската валута.

Сключеното през юли 2015 г. ядрено споразумение между Иран и големите сили породи надежда за подобряване на икономическото положение, пристигане на чуждестранни инвеститори и най-вече за ревалоризация на националната валута.

Идването на власт през януари 2017 г. на президента на САЩ Доналд Тръмп, който непрестанно критикува иранското ядрено споразумение и втвърди американската политика към Техеран, обаче силно разколеба чуждестранните инвеститори. Големите международни банки продължават да отказват да работят с Иран, отбелязва АФП

Водещи новини

Още новини