Москва декриминализира Дагестан

  • 06 февруари 2018 09:16

  • 2295
  • 6
Москва декриминализира Дагестан
© gettyimages (архив)

Падна временното правителство на руската република Дагестан, пише на уводно място в. "Комерсант".

Вчера бяха задържани и изпратени в Москва изпълняващият длъжността премиер на Дагестан Абдусамад Гамидов, двама негови заместници и бивш просветен министър на републиката, заподозрени в кражба на средства от бюджетни социални програми, пояснява руският ежедневник. Според него в днешна Русия навярно за пръв път се поставят под стража толкова много високопоставени служители наведнъж.

Снощи цялото правителство на Дагестан бе пратено в оставка и за нов и. д. премиер бе назначен Анатолий Карибов. По думите на хора, близки до следствието, декриминализацията на руската република тепърва започва и може да бъдат разследвани още десетки местни служители, включително силови шефове.

Трябват проверки и срещу "ръководителите на някои правоохранителни и контролни органи, които години наред са си затваряли очите за многомилионни кражби", коментира Ризван Курбанов, бивш вицепремиер на Дагестан, днес депутат от Държавната дума.

"Комерсант" разказва как десетки въоръжени с автомати бойци от специалните части на Федералната служба за сигурност и федерални следователи обискирали вчера луксозните къщи на задържаните дагестански управници, където открили "големи парични суми, скъпоценности и оръжия", държани законно или не. В дома на премиера Гамидов, например, били конфискувани пистолети "Макаров", "Берета" и позлатен Тулски Токарев (ТТ) с монограм на собственика, два автомата "Калашников", самоделни заглушители и др.

Експертът по Кавказ Алексей Малашенко обяснява акцията с желание на Москва "да сложи елементарен ред в тази република, да намали нивото на корупцията, взела вече катастрофални размери". Ако федералният център успее, най-вече ако разруши клановете, сложили ръка на цял Дагестан, "това ще се отрази позитивно на ситуацията в целия Севернокавказки окръг", смята той.

За начало руското ръководство изпрати в Дагестан нов ръководител - влиятелния федерален политик Владимир Василиев, дистанциран не само от дагестанските елити, но и от лидерите на другите републики в Северен Кавказ. След него там дойде и нов прокурор, Денис Попов. Това сочи стремежа на Москва сурово да прочисти дагестанската управленска структура, отбелязва Малашенко.

Василиев започва "показателен бой с пръчки - силовите структури трябва да възстановят контрола над слабо контролирания регион, да разчистят най-мразените, да сложат по места свои хора", заявява пред в. "РБК" Ариман Гаджиев, бивш дагестански министър по печата.
Антикорупционното прочистване в Дагестан бележи окончателния крах на стария управленски модел в региона, твърди аналитикът Константин Казенин.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2295 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Демократ

2018.02.08 | 20:41

6
Рано или късно всички рпавителшства които Кремъл е качил падат, неизбежно е, хората си искат свободата :)))
Демократ

2018.02.08 | 20:40

3
Няма правителство назначено от ''империята на злото'' което да не се е разпаднало само. То основите като са ти гнили и да строиш не ти се получава :)))

2018.02.08 | 20:40

5
Много си измислен бе момче младо. Думичката “демокрация “ е измислена с цел манипулиране на непросветените. Не пълни пространството с простотии

2018.02.08 | 20:40

4
е за тва измислената кочина ес е през разпад. капиш сега, третополова отрепко?

2018.02.07 | 04:23

2
Ей долния, земи се скрий на майка си в дивия, да не четеме помията проста.
Крум Усаински-Крупник

2018.02.06 | 16:39

1
Цървули!!!Путьо ликвидира групировка,която е отказала да плаща своите "вноски" и назначава нови олигарси,които са лоялни към него!!!Най-обикновена мафиотско-мутренска свада,характерна за Фалиралият Сибирско-Азиатски Катун!!!

Добави коментар

Водещи новини