Между 7 и 10 жертви на американските удари в Сирия

gettyimages (архив)
share

Жертвите на американските удари срещу сирийска военновъздушна база са 7, а ранените 9, съобщи АП, цитирайки сирийски представител.

Телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС, съобщава за най-малко десет жертви, сред които и мирни жители. Първоначалните данни бяха за шестима загинали в базата в провинция Хомс.

Американският удар в Сирия има за цел да спре сирийския президент Башар Асад, за да не извършва други нападения с химически оръжия, а не е начало на нова военна кампания, заяви днес британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс. "Този удар беше много ограничен - до едно летище, беше съвсем подходящ и е предназначен да спре режима да извършва още нападения с химически оръжия", каза Фалън по телевизия Ай Ти Ви. "Затова не го разглеждаме като начало на нова военна кампания", заяви той.

"Към нас не е отправяно искане да участваме в това. Това не беше въпрос, свързан с коалицията, която се бие с Даеш в Сирия и Ирак", каза той. "Това беше операция на САЩ, но нека отново да подчертая, че ние напълно я подкрепяме", заяви Фалън. По думите му американският министър на отбраната Джеймс Матис е попитал Великобритания дали смята, че правителството в Дамаск е отговорно за химическото нападение срещу контролиран от бунтовниците район в Сирия тази седмица, преди САЩ да нанесат ракетния удар срещу сирийска военна база.

"Американският министър на отбраната Джим Матис се консултира с мен рано снощи за това каква е нашата оценка за отговорността на режима за нападението с химически оръжия и ние обсъдихме необходимостта да разберем и да се заемем с каквито и да е вероятни руски реакции на атаката", каза Фалън по телевизия Би Би Си, предаде БТА.

"После той разгледа различните варианти, които да бъдат представени на президента, след това ми се обади по-късно да ни уведоми за решението на президента и да ни съобщи за атаката, а нашият министър-председател беше информиран през цялото време", заяви Фалън.

Водещи новини

Още новини