Гутериш призова лидерите на Ирак да се помирят след освобождаването на Мосул

gettyimages (архив)
share

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес лидерите на Ирак да постигнат помирение между различните религиозни общности в страната, след като радикалната групировка "Ислямска държава" бъде победена в Мосул, който е последният голям град в страната под неин контрол, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Гутериш, който се срещна с премиера Хайдер ал Абади, е на посещение в Ирак в момент, когато хуманитарните агенции се мъчат да се справят с бягащите жители на Мосул, който е вторият по големина иракски град. Защитата на цивилните е абсолютен приоритет, подчерта генералният секретар на ООН. Гутериш призова лидерите на Ирак да изградят "държава, в която всички общности се уважават помежду си и помирението е нещо естествено", се казва в изявление на световната организация.

Иракските сунити недоволстват от контрола на шиитското мнозинство над държавните институции, включително армията, установен след свалянето на Саддам Хюсеин при водена от САЩ военна операция през 2003 г. Подкрепилите операцията кюрди пък са в конфликт с шиитското правителство за територия и петролни ресурси, отбелязва Ройтерс.

"ООН ще продължи да оказва подкрепа на иракските власти след унищожаването на терористичната групировка ИД за възстановяването на градовете и доставката на хуманитарна помощ за бягащите от конфликта иракски семейства. Ще помогнем за преодоляване на предизвикателствата пред Ирак в името на стабилността и благоденствието", цитира думи на Гутериш пресслужбата на иракското външно министерство, предаде ТАСС.

Водещи новини

Още новини