Турция нападна подкрепяни от САЩ сили в Сирия

Getty Images/Guliver (архив)
share

Силите на турската операция "Ефратски щит", в която участват сирийски бунтовници, нападнаха подкрепяна от САЩ милиция в Северна Сирия, съобщиха представители на милицията, цитирани от ДПА.

Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдите, но включват и арабски бойци, съобщиха, че нападението е било извършено близо до сирийския град Манбидж. Сирийските демократични сили добавиха, че Ислямска държава е нападнала силите им, разположени на юг в същия район.

Турция многократно е заплашвала да нападне Манбидж, опитвайки се да създаде зона за сигурност в Северна Сирия, припомня ДПА.

Засега няма независимо потвърждение на информацията от турска страна. За сблъсъците съобщава медийният екип на агенция Хауар.
Анкара и съюзниците й сред сирийските бунтовници наложиха контрола си над около 2000 кв. км територия в Сирия след началото на операцията "Ефратски щит" през месец август миналата година. Сирийското правителство в Дамаск нарича това окупация, но Турция отхвърля това определение, припомня ДПА.

Повечето кюрди сред Сирийските демократични сили са членове на Силите за защита на народа, които имат обща идеология с Кюрдистанската работническа партия, която се бие с турските сили. Анкара е недоволна от съюза между САЩ и Силите за защита на народа. Сирийските демократични сили остават основен съюзник на Вашингтон в борбата срещу Ислямска държава и продължават обграждането на град Ракка, столицата на екстремистката групировка.

Централното командване на САЩ е публикувало няколко снимки на обучение и предаване на оръжие на съюзниците си от Сирийските демократични сили в Манбидж, демонстрирайки подкрепата си за тях, пише БТА.

Водещи новини

Още новини