Израел бомбардира в Сирия

Getty Images/Guliver
share

Израелската бойна авиация бомбардира днес позиции на сирийската армия, след като снаряд, изстрелян от територията на Сирия, е паднал вчера на контролираната от Израел част от Голанските възвишения, предаде Франс прес, като се позова на израелско военно комюнике.

Мишена на въздушните удари са станали сирийски артилерийски батареи в центъра на Голанските възвишения. При падането на снаряда в Израел не са пострадали хора. Говорител на израелската армия заяви, че най-вероятно не става въпрос за умишлена атака срещу страната.

"Снарядът е бил изстрелян в резултат на конфликта в Сирия", предположи той.

Израелската армия обаче държи сирийското правителство отговорно за всеки изстрел от територията на страната, отбелязва Франс прес.
Агенцията посочва, че подобни инциденти не са рядкост. Вчерашният е четвъртият за девет дни.

Израел се опитва да не се меси в конфликта в съседната страна, който бушува вече повече от пет години и половина. Той обаче нанася удари по сирийски военни обекти всеки път, когато се стреля по негова територия. Израел отне част от Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. Впоследствие той анексира превзетата територия - ход, който не е признат от международната общност.

Водещи новини

Още новини