Турция приветства прекратяването на огъня в Сирия

Getty Images/Guliver (архив)
share

Турция привества постигането на споразумение за спирането на огъня в Сирия, договорено от Съединените щати и Русия, обявиха от външното министерство в Анкара. В изявление се посочва, че е важно бойните действия да бъдат прекратени и хуманитарните доставки да достигнат до хората в нужда от първия ден на примирието, което започва в началото на мюсюлманския празник Курбан Байрям, предаде БНР.

Съобщено бе, че турската страна вече подготвя изпращането на помощи за района на Алепо в сътрудничество с ООН и ще положи усилия, за да гарантира ефективно спазване на примирието и превръщането му в дълготрайно политическо решение.

От Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция изразиха надежда постигнатата договорка да бъде приложена, за да бъде намалено страданието на сирийския народ. Според Басма Кодмани от комитета Русия трябва да окаже натиск на Башар Асад да се съобрази със спирането на огъня. Тя смята, че изпълнението на споразумението ще изисква въвеждането на определени механизми, като прекратяване на полетите на самолетите на сирийската армия.

 

Водещи новини

Още новини