Най-малко седем убити при въздушни удари по болница в Йемен

share

Най-малко седем души бяха убити и 13 - ранени, при въздушни удари, нанесени днес по болница в Северен Йемен от оглавяваната от Саудитска Арабия сунитска коалиция срещу шиитските бунтовници хуси, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти и жители. Атаката била извършена в северната провинция Хаджа, която е под контрола на метежниците.

Евакуацията на ранените за момента е невъзможна, тъй като военни самолети продължават да кръжат над района. Бомбардираната болница е ръководена от "Лекари без граници". Международната хуманитарна организация потвърди в изявление, че медицинското заведение е била подложена на въздушни удари, предаде ДПА. Говорител на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция не отговори на запитването на Ройтерс за коментар.

В събота 10 деца бяха убити и 28 - ранени, при въздушни удари по училище в съседната йеменска провинция Саада. "Лекари без граници" заяви, че е било бомбардирано учебно заведение. Атаката бе осъдена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Говорител на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция обаче заяви, че мишена на нападението е бил тренировъчен център на хусите.

Над 6400 души, половината от които цивилни, бяха убити и 2,5 милиона - принудени да напуснат домовете си, от началото на конфликта в Йемен според данни на ООН, отбелязва Ройтерс. Коалицията начело със Саудитска Арабия се намеси през март миналата година, след като съюзените с Иран хуси превзеха столицата Сана и напреднаха към големия град в южната част на страната, Аден, принуждавайки президента Абд Рабу Мансур Хади и неговото правителството да избягат в чужбина. Оттогава силите на международно признатите йеменски власти постигнаха известни успехи срещу шиитските бунтовници, изтласквайки ги от няколко града, но така и не успяват да победят в конфликта.

Водещи новини

Още новини