Сирийската армия уби 30 цивилни, за да отмъсти за смъртта на пилот

gettyimages (архив)
share

Най-малко 30 цивилни са били убити при интензивни въздушни удари на сирийската армия над предградие, където бунтовници заловиха и убиха пилот от сирийските ВВС, съобщиха правозащитници и бунтовнически източници, предаде АП.

Активистката мрежа Местни координационни комитети заяви, че ударите са били насочени срещу медицински център, училище и жилищен район в предградието Джайрут. Бунтовниците бяха сключили споразумение за примирие с правителството, което пощади Джайрут от бомбардировки и наказателни операции на сирийската армия и го превърна в убежище за хиляди цивилни, бягащи от съседни райони с боеве.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че десетки цивилни са ранени при въздушния и артилерийски обстрел. Бунтовници казаха, че обстрелът е отмъщение за убийството на пилота на сирийските ВВС, който падна с парашут в района, след като самолетът му катастрофира. Сирийски правителствени медии съобщиха, че пилотът е бил на тренировъчна мисия и че катастрофата е била в резултат на техническа повреда.

Групировката Джаиш ал Ислам настоя обаче, че нейни бойци са свалили самолета, след което задържали пилота, разпитали го и го екзекутирали.

Водещи новини

Още новини