Самолетоносач на US изпратен към Сирия

Интернет
share

Най-новият многоцелеви атомен самолетоносач на американските ВМС "Джордж Буш" бе прехвърлен от района на Персийския залив към бреговете на Сирия, съобщи Би Би Си.

Според морските мониторингови служби “Джордж Буш” е съпровождан от ударна група, включваща ескадрен миноносец. Самолетоносачът беше спуснат на вода през 2006 г., а от есента на 2009 г. е включен в състава на военноморските сили.

“Джордж Буш” е способен да носи до 70 единици авиационна техника, включително 48 щурмови изтребителя.

Успоредно с новината за изпращането на „Джордж Буш” към сирийските брегове посолството на САЩ в Дамаск призова американските граждани незабавно да напуснат страната.

Освен това американското дипломатическо представителство съобщи, че посланикът на САЩ в Дамаск Робърт Форд няма да се върне в Сирия заради влошаването на ситуацията и заплахите за сигурността му.

Преди това турските власти предупредиха своите граждани, че не е препоръчително да се намират на територията на Сирия.

Франция и САЩ се договориха да работят заедно за установяване на хуманитарни коридори в Сирия, съобщи вчера АФП.

В телефонен разговор в сряда френският външен министър Ален Жупе и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън “се споразумяха да работят заедно и с техните партньори по възможността за хуманитарни коридори”, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Двамата министри изразиха безпокойство от “влошаването на хуманитарната ситуация в Сирия, особено в град Хомс, който буквално е обсаден от силите на режима”, добави говорителят.

В сряда Жупе за първи път спомена идеята за хуманитарни коридори, след среща в Париж с ръководителя на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун.

Жупе не уточни какво точно има предвид под „хуманитарни коридори”.

Според телевизионния канал „Ал Арабия” три кораба на руските ВМС са навлезли в сирийски териториални води в район на Тартус, където руският военноморски флот има база за техническо обслужване и снабдяване. Руското министерство на отбраната е отказало да коментира съобщението на „Ал Арабия”. Предполага се обаче, че поне един от корабите е разузнавателен. В периода април-май 1999 г. край бреговете на бивша Югославия, където имаше въздушни удари на НАТО, бе изпратен руският разузнавателен кораб „Лиман” от Черноморския флот.

Този път обаче не е изключено Русия да не се ограничи само с разузнаване.

Според сайта flot.com тежкият крайцер „Адмирал Кузнецов” и големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко” през декември излизат в открито море „за изпълнение на задача в далечна морска зона на Световния океан”. Някои наблюдатели не изключват, че двата бойни кораба ще бъдат изпратени от Североморск в Мурманска област към бреговете на Сирия. „Адмирал Кузнецов” има на борда си палубни изтребители Су-33 щурмови самолети Су-25УТГ и хеликоптери за борба с подводници Ка-27.

Изпращането на „Адмирал Кузнецов” и „Адмирал Чабаненко” е „ясно послание към Запада, че Москва ще се противопоставя на всяка чуждестранна намеса в гражданските безредици в Сирия”, смята израелският в. „Аарец”.

Водещи новини

Още новини