Анкара удари ПКК в Ирак. Кюрди убиха 6-ма турци (обновена+видео)

gettyimages (архив)
share

70 турски военни самолета удариха позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.

Акцията идва часове след самоубийствения атентат в Анкара, при който загинаха най-малко 28 души, а над 60 бяха ранени, пише турският в. Хюриет. Премиерът в Анкара Ахмет Давутоглу в коментар за терористичния акт заяви, че той е извършен от сириеца Салих Неджар, пристигнал в Турция като бежанец. Според министър-председателя мъжът е свързан с военното крило на сирийската кюрдска партия "Сили за защита на народа". Политикът още посочи, че роденият през 1992 г. камикадзе е бил подпомогнат от ПКК.

Рано сутринта в югоизточната част на Турция, където действа забранената от Анкара сепаратистка организация, бе нападнат военен конвой. При взрива на крайпътна бомба са загинали най-малко шестима служители на въоръжените сили, а техен колега е пострадал, съобщава военното министерство в Анкара, цитирано от изданието

По-късно в акаунта в Twitter на британската агенция Скайнюз се появи съобщение, че лидер на сирийската кюрдска партия „Сили за защита на народа“ е заявил, че неговата организация няма нищо общо с трагедията в турската столица.

Водещи новини

Още новини