Хамас забрани честването на Нова година в Ивицата Газа

share

Палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява Ивицата Газа, забрани да се празнува Новата година. Аргументът за това е, че такива чествания оскърбяват "религиозните традиции и ценности", предаде Франс прес.

"Вътрешното министерство и полицията не са дали разрешение на нито един ресторант, хотел или зала за честване на новогодишните празници", заяви говорителят на полицията Айман ал Батинджи, след като редица такива молби бяха подадени, цитиран от БТА. Той обясни, че празнуването на Нова година е "несъвместимо с нашия бит, обичаи, ценности и учения на религията ни".

Празнуването е забранено и в знак на солидарност със "семействата на мъчениците на интифадата в Ерусалим", добавя Батиндж.

От 1 октомври при нападения на палестинци, най-често с хладно оръжие, и при сблъсъци между млади палестинци и израелски войници са убити 136 палестинци, 20 израелци, един американец и един еритреец. Предишните години на ресторантите, хотелите и кафенетата в ивицата Газа се разрешаваше да организират мероприятия за честване на Новата година. Близък до полицията източник заяви, че силите за сигурност ще сложат край на всякакви "неразрешени чествания".

Водещи новини

Още новини