Разлог посреща Нова година с кукерски карнавал

  • 30 декември 2015 12:47

  • 1776
  • 0
Разлог посреща Нова година с кукерски карнавал
© Булфото/Архив

По традиция всяка година Разлог посреща на 1 януари Нова година с кукерски карнавал, съобщиха от общината. Така ще бъде отново в първия ден на 2016 година, когато планинският град ще оживее със стотиците участници в кукерския празник, наречен "Старчевата".

Моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, заедно с кукери, старци, баби и смешници ще останат верни на традицията да обикалят града, да "гонят злите сили" и да наричат за здраве и благополучие. Всеки един от седемте квартала на Разлог ще представи характерни за този ден обичаи на централния градски площад.

Традиционното хоро се повежда от първия ерген и първата мома на квартала, обясниха организаторите. Около хорото обикалят кукери - така те пазят местните хора от зли сили. Друга характерна особеност на пъстрия и шумен карнавал е обичаят кукерите да приемат благословия от старейшината на квартала. Емоцията и неповторимата атмосфера на "Старчевата" ще може да усети всеки жител и гост на града, който дойде на 1 януари в 10.30 часа на централния площад в Разлог, допълват домакините на празника.

Последвайте канала на

1776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини