Реджеп Ердоган: Докажете, че търгуваме с ИД и хвърлям оставка

gettyimages
share

Готов съм да подам оставка, ако бъде доказано, че Турция купува петрол от Ислямска държава (ИД), каза президентът на страната Реджеп Ердоган, предаде Интерфакс.

Държавният глава вчера в кулоарите на срещата на върха в Париж, посветена на опазването на околната среда, направи изявление пред журналистите. Той посочи, че ще напусне веднага поста си в случай, че бъдат намерени неопровержими свидетелства как Турция купува течни горива от джидахистите. "Благородството на моята нация изисква аз в такъв случай да се подам оставка", допълни той. Ердоган за пореден път отрече обвиненията относно това, че Турция купува петрол от ИД.

По данни на израелски портал ИД е разработила схема за търговия с течни горива. Джихадистите добиват нефт и газ в завладени от тях находища и ги препродават на кюрдски въоръжени формирования срещу цена от $ 10 за барел, с таксата на посредниците барелът достига до 18 долара. Основните купувачи са Турция и Израел, допълва медията от еврейската държава, цитирана от Интерфакс

Обвиненията за търговия на Турция с джихадистите бяха отправени от руския президент Владимир Путин след като самолети на турските военновъздушни сили на 24 ноември 2015 г. свалиха руския изтребител Су-24. В кулоарите на форума американският държавен глава Барак Обама изрази своите съболезнования за инцидента и призова Москва и Анкара да предприемат мерки за подобряване на отношенията между двете страни.

Държавният глава на най-голямата по територия страна в света отново коментира напрегнатите отношения с Турция. "Много съжалявам за това", каза вчера Путин.

Водещи новини

Още новини