Русия: САЩ не дават съгласие за удари срещу ИД

gettyimages
share

Москва има информация, че САЩ знаят точно къде са разположени позициите на "Ислямска държава" (ИД), но не дават заповед за нанасяне на удари. Това заяви днес в Първи канал на руската телевизия руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Надявам се, че няма да подведа никого, като кажа, че някои наши колеги от влизащи в коалицията страни казват, че понякога имат информация къде конкретно, на какви позиции се намират едни или други подразделения на ИД, а командващият коалицията (естествено, САЩ) не дава съгласие за нанасяне на удар", обясни Лавров. "Не искам да правя никакви изводи - кой знае какви оценки, информация и висши съображения има командващият, и възможно е другите да не разполагат с това - но такива сигнали има", допълни Лавров.

Преди това Лавров отбеляза, че е възможно САЩ, които на той нарече "нашите американски партньори", или от самото начало да са създали коалицията си "не много обмислено", или да са я замислили така, че тя да има не тези цели, която са били обявени. Коалицията се създаваше много спонтанно: буквално за няколко дни бе обявено, че в нея влизат редица страни, започнаха някакви удари, каза руският външен министър.

Дипломатът  каза също, че когато се анализира работата на авиацията на страните, влизащи в антиджихадистката коалиция, се създавало "странно впечатление" и че понякога се "прокрадвала мисълта, че освен заявената цел - борба с "Ислямска държава", коалицията има и някакви други задачи.

Водещи новини

Още новини