Биещи се срещу ИД кюрди опровергаха ЦРУ

gettyimages
share

В редиците на групировката Ислямска държава (ИД) се бият около 200 000 души, заяви лидерът на кюрдската милиция Пешмерга Фуад Хюсейн пред британския в. Индипендънт.

По този начин водачът на отрядите, съставени от отиващи на смърт, както се превежда "Пешмерга", оспори изнесените от ЦРУ данни за броя на биещите се на страната на джихадистите. Според американската разузнавателна служба личният състав на ИД наброява между 20 000 и 31 000 бойци. От ЦРУ са посочили, че цифрите отразяват наплива на новобранци в редиците на джихадистите след активизацията на подразделенията на ИД.

"Разполагам с данни за стотици хиляди джихадисти, защото ИД може да мобилизира арабски младежи от завладените територии", заяви Хюсейн пред изданието. По думите на кюрда възможността на екстремистите на няколко фронта в Ирак и Сирия свидетелства, че на страната на ИД се бият най-малко 200 000 души, което 6-7 пъти повече от данните на ЦРУ. "ИД се бие в Кобане (Сирия). В Кюрдистан през октомври 2014 г. джихадистите извършиха седем атаки в Източен и Западен Ирак. Не може да се говори за 20 000 джихадисти", подчертава Хюсейн. Според оценките на Пешмерга джихадистите контролират район с площ около 250 000 квадратни километра, която е приблизително равна на територията на Обединеното кралство.

ИД преди няколко месеца завладя части от Сирия и Ирак и провъзгласи халифат – религиозна мюсюлманска държава - върху окупираните земи. Кюрдите започнаха офанзивата си срещу ислямистите заради зверствата на които са подложени техните сънародници.

 

Водещи новини

Още новини