Между 300 и 350 белгийци се бият за джихада в Сирия

Getty Images/Guliver
share

Между 300 и 350 белгийци са свързани с джихада в Сирия. В тази бройка са включени заминалите да се сражават на сирийския фронт, завърналите се от там, убитите в азиатската държава, както и онези, които са имали намерение да заминат или не са белгийски граждани, но живеят постоянно в Белгия, съобщават официални източници от службите за сигурност, цитирани от БТА.

Отчитането на броя на замесените в джихада в Сирия е започнало през 2012 г., когато са установени първите случаи. За всеки от посочената бройка са предприети мерки за поставяне на контрол - с откриването на досие и проследяване със силите на разузнаването или на полицията.

Вече година различните служби в кралството работят координирано в проследяването и контролирането на джихадистите. Допълва се, че се осъществява координация и на международно равнище сред деветте държави, засегнати най-много от появата на европейските джихадисти - Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Холандия, Ирландия и Испания.

Службите в Белгия не потвърждават медийната информация, че Брюксел и Антверпен са се превърнали в леговища на ислямските екстремисти в страната. Според тях данните за географското разпределение на екстремистите са тайна.

Водещи новини

Още новини