Бивш холандски военен обучава британски тийнове в Сирия

gettyimages
share

Британски тинейджъри идват в Сирия да се бият като доброволци, предаде Скайнюз.

Бившият служител в холандската армия, а по настоящем джихадист, наречен Йълмаз, даде интервю пред британската информационна агенция. Той разказа как обучава момичета и момчета от Обединеното кралство на възраст между 16 и 20 години пристигат в близкоизточната страна по своя воля и се вливат в редовете на ислямистите. Инструкторът, който е работил и в холандски старчески дом, допълва: Правителството на Дейвид Камерън в Лондон помага просветската Сирийска народна армия. Аз помагам на опозицията срещу Башар Асад по друг начин.

Йълмаз коментира, че е малко вероятно бойците с британски паспорти да се върнат в страната си за извършване на терористичен атентат. В същото време той не изключи възможността младежите да ударят обекти във Великобритания. По данни на специалните служби в Лондон в Сирия и Ирак се бият около 450 поданици на Обединеното кралство.

По-рано САЩ предупредиха за опасността завърнали от Близкия Изток в европейски страни да извършат атентати на американска територия и в Европа. Заради информацията Великобритания и Франция затегнаха мерките за сигурност по летищата.

Днес властите в Люксембург обявиха за ареста на джихадист. Задържаният е с белгийски паспорт, информира БТА.

Водещи новини

Още новини