ООН ще брои жертвите в Сирия

share

ООН планира да обнови данните за броя на жертвите от конфликта в Сирия, съобщи генералният секретар на организацията Бан Ки-мун, цитиран от РИА Новости.

„По последни данни на ООН, при сблъсъците между правителствените войски и въоръжените бунтовници от началото на конфликта през 2011-а година до сега са загинали повече от 100 хил. души", казва той.

В края на миналата година от Върховния комисариат за човешките права към ООН обявиха, че са преустановили практиката да събират данни за броя на загиналите в гражданската война в Сирия от последното преброяване в края на юли 2013 година, когато беше съобщено за най-малко 100 хиляди убити.

В началото на декември миналата година базираната в Лондон проопозиционна Сирийска обсерватория за човешки права съобщи, че жертвите в борбата срещу режима на Башар Асад са най-малко 125 835 души, от които поне 6 627 са деца.

Той изрази мнение, че към тази цифра трабва да се прибавят най-малко 40 000 души, които не са включени в списъка с жертвите, тъй като за смъртта им няма достатъчно надеждни свидетелски показания и документи.
 

Водещи новини

Още новини