Западът дава заден за свалянето на Башар Асад

share

Западни страни са загатнали на сирийската опозиция, че мирните преговори идния месец може да не доведат до отстраняване на президента Башар Асад и че алевитското малцинство може да остане с ключово значение в бъдещо преходно правителство, предаде Ройтерс, като се позова на източници от сирийската опозиция.

Посланието, което е изпратено на висши членове на Сирийската национална коалиция на срещата на Приятелите на Сирия миналата седмица в Лондон, е продиктувано от възхода на Ал Кайда и други екстремистки групировки, както и от завземането от тяхна страна на граничен пункт и оръжейни складове на умерената Свободна сирийска армия близо до границата с Турция, заявяват източниците пред Ройтерс.

По думите на високопоставен член на коалицията, близък до официални лица в Саудитска Арабия, в Лондон западните поддръжници на опозицията дали ясно да се разбере, че не може да се позволи Асад да си отиде, защото смятали, че ще последва хаос и завземане на властта от ислямисти. Представителят на коалицията изтъква и възможността Асад да участва на президентските избори, когато догодина мандатът му приключи официално.

Според дипломати и високопоставени членове на коалицията промяната в приоритетите на Запада, особено на САЩ и Великобритания, от отстраняване на Асад към борба срещу ислямистите предизвиква разделение сред международните сили, подкрепящи продължаващото вече почти три години въстание, отбелязва Ройтерс

Водещи новини

Още новини