Джихадисти взеха заложници в старинен манастир в Сирия

share

Сирийски екстремисти взеха заложници в старинния манастир "Света равноапостолна Текла" в християнския град Маалюля в Западна Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. Нападателите са взели за заложници игуменката Баладжия (Пелагея), няколко монахини и сираци от приюта на територията на манастира, не е ясно колко точно. Според сирийската държавна агенция САНА в манастира има 40 монахини и сираци.

Сирийският център за правата на човека потвърди, че сирийски бунтовници, сред които има джихадисти от Фронта "Ан Нусра", са превзели историческата част на Маалюля. Екстремистите са открили огън по улиците на града, за да сплашат местните жители.

В събота в този район се водиха боеве между сирийската армия и бунтовници. Маалюля е разположена на 55 км северно от Дамаск. В града има много църкви и манастири, някои от които са от първите векове на християнството, отбелязва Франс прес. Градът е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Жителите му са едни от малкото в света, които говорят арамейски, на който се смята, че е говорил Исус.

 

Водещи новини

Още новини