Турция поиска помощ от Иран за отвлечените пилоти

share

Турция е помолила Иран да й помогне във връзка с наскоро отвлечените двама турски граждани, които бяха похитени близо до ливанското международно летище, заяви говорител на иранското външно министерство, цитиран от ливанския "Дейли стар".

„Турският външен министър Ахмед Давутоглу проведе телефонен разговор с иранския си колега Али Акбар Салехи, в който помоли Иран да предложи помощ в издирването на турските пилоти", подчерта Абас Аракчи по време на пресконференция в Техеран.

Говорителят поясни, че неговата страна няма да се поколебае да помогне в откриване на заложниците в Ливан, ако ресурсите са достъпни.

Турският пилот Мурат Акпинар и неговият помощник Мурат Агча бяха похитени рано сутринта в петък, докато те се придвижваха в посока към техния хотел в Бейрут от Международното летище Рафик Харири.

Ливанските служби на реда издирват Али Джамил Салех, който се смята, че стои зад отвличането, обяви вчера източник от правосъдието.

Салех е син на един от деветимата отвлечени ливанци от бунтовници в Сирия от май 2012 година. Бунтовниците похитиха 11 ливанци през май 2012 година в Азаз, провинция Алепо, като по-късно през годината освободиха двама.

Часове след отвличането на пилотите група, наричаща се Зууар ал-Имам Али ал-Реда, пое отговорност за похищението, искайки размяна с деветте ливански заложници.

Семействата на ливанските заложници многократно призоваваха Турция да преговаря с бунтовниците за освобождаването им.

Шейх Абас Зогхейб, назначен от Висшкия шиитски съвет да работи по случая с ливанците в Сирия обяви, че Иран трябва да се намеси в случая с ливанците за разрешаването му.

Той добави, че иранският посланик в Ливан му е заявил, че Техеран е склонен да помогне за разрешаването на случая.

Водещи новини

Още новини