Сирия разреши многопартийността

gettyimages
share

Правителството "прие законопроекта за партиите в Сирия в рамките на програмата за реформи и с цел да се обогати политическият живот и да се създаде възможност за редуване" в управлението, предаде АФП.

Документът определя целите и основните принципи на дейността на политическите партии, условията за учредяването им и за одобряването им от властите, както и правилата за финансирането им, правата и задълженията им.

Сред условията са съблюдаването на конституцията, на демократичните принципи и на закона, спазването на свободите, основните права, световната декларация за правата на човека и ратифицираните от Сирия международни договори.

В законопроекта се забранява учредяването на партии по религиозен, племенен, регионален или професионален признак, или изповядващи дискриминация по раса, пол или цвят. Забраняват се и партии, които произлизат от организация или партия извън страната.

Многопартийността е едно от основните искания на опозицията в Сирия. Страната е обхваната от безпрецедентни протести от 15 март. При репресирането им досега са убити близо 1500 цивилни, а над 12 000 души са задържани по данни на правозащитници.

Водещи новини

Още новини