Нетаняху с коалиционно споразумение - с центристката Ципи Ливни

share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи първа стъпка към формиране на ново правителство, като сключи коалиционно споразумение с бившата външна министърка Ципи Ливни, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Агенцията се позовава на проект за коалиционно споразумение, според който центристката Ливни ще стане министър на правосъдието в новия кабинет и ще изпълнява роля, подобна на тази, която е имала в бивши правителства като водещ мирните преговори с палестинците.

Палестинско-израелските преговори са замразени от 2010 г. В документа за коалиционната сделка се казва, че Нетаняху и Ливни заедно ще работят за създаване на ново правителство.

Това ще е първото коалиционно споразумение, което Нетаняху е постигнал след продължили няколко седмици преговори с партийни лидери. Неговата десноцентристка партия Ликуд спечели изборите на 22 януари, но не получи парламентарно мнозинство.

В декларация на Ликуд се казва, че по-късно днес двамата партийни лидери - Нетаняху и Ливни - ще направят обща декларация в парламента. Според източник от Ликуд Ливни е приела да влезе в новото правителство на Нетаняху.

Той има още един месец да си осигури достатъчно партньори, за да контролира поне половината от 120-местния Кнесет. Ликуд и дясната партия на бившия външен министър Авигдор Либерман, които участваха в изборите с обща листа, спечелиха 31 места. Ливни е начело на малка партия, която получи шест места.

Водещи новини

Още новини