За пръв път от 1979 г. Ирански президент пристигна в Кайро

share

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад пристигна днес в Кайро за участие в утрешната среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/, съобщиха световните агенции.

Това е първото посещение на ирански държавен глава в Египет след ислямската революция в Иран през 1979 година. На летището в Кайро Ахмадинеджад беше посрещнат и разцелуван от египетския си колега, ислямиста Мохамед Мурси, се вижда от кадри, излъчени от египетската държавна телевизия. Египет и Иран, които са членове на ОИС, не поддържат дипломатически отношения. Те бяха скъсани от Техеран в знак на протест срещу израелско-египетския мирен договор, сключен през 1979 г. от тогавашния египетски президент Ануар Садат, отбелязва Франс прес.

Подобна визита би била немислима при управлението на Хосни Мубарак, подкрепяния от военните автократ, който през 30-годишното си управление опази мирния договор с Израел и задълбочи връзките между Кайро и Запада, посочва Ройтерс. След падането на режима на Мубарак под натиска на народен бунт през 2011 г. и идването на власт на ислямистите Техеран призова за нормализиране на връзките с Кайро, но новите египетски власти досега се отнасяха сдържано към това предложение.

Водещи новини

Още новини