Иран арестува словак бил шпионин на ЦРУ

share

Властите на Иран арестуваха словак по обвинение, че шпионирал за ЦРУ, съобщи словашкото външно министерство, цитирано от АФП.

Говорителят на министерството Борис Гандел добави, че чешките дипломати в Иран се опитали да посетят задържания, но не получили разрешение. Миналата сряда иранската държавна телевизия излъчи изявление на западен гражданин, който признава, че извършил шпионска дейност в полза на ЦРУ. В репортажа бе показан мъж на видима възраст около 30 години с дълга коса, представен като Мати Валок. Националността му не бе съобщена. Според словашките медии словакът - 26-годишният Матей Валух, посетил Техеран миналото лято, за да работи в телекомуникационния сектор. За последен път той се свързал с родителите си в началото на декември.

Иранската телевизия съобщи, че мъжът е бил задържан през август м.г. след като бил следен няколко месеца от иранското разузнаване. Той е обвинен, че установил контакти с ирански учени, за да получи информация за "научния напредък на страната". В репортажа мъжът заявява, че е бил вербуван от агент на ЦРУ на име Стив Логано и поднесе "извинения на иранския народ".

Техеран редовно обвинява американските разузнавателни служби, че извършват шпионска дейност в Иран. Много рядко обаче чужденци, които признават подобна дейност, са показвани по телевизията, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини