Ахмадинеджад се обяви против разделното обучение на момичета и момчета

gettyimages
share

Ахмадинеджад наредил да се спре кампанията, лансирана от консервативното духовенство в страната, студентите да бъдат разделени по пол, предаде ИТАР-ТАСС.

"Разбрах, че в редица университети е започнало формирането на разделени потоци за обучение, без да се отчитат последиците от това решение. Тези прибързани и недалновидни действия трябва да бъдат прекратени", заявил президентът в послание до министъра на науката, изследванията и технологиите Камран Данешджу и министъра на здравеопазването Марзие Вахид Джерди.

В отговор министърът на образованието изтъквал, че "не може да става дума за каквато и да било дискриминация по полов признак". Според него се предвижда момичетата и момчетата да сядат в различни части на една и съща аудитория, "както е на стадионите - където за мъжете и жените са определени различни сектори". Разделното обучение не можело да бъде приложено в медицинските висши учебни заведения "заради спецификата на преподаването".

ИТАР-ТАСС отбелязва, че в началното и средното образование в Иран се спазва строго разделно обучение на момчетата и момичетата в отделни училища и гимназии.

Водещи новини

Още новини