Сърбия никога няма да стане член на НАТО, заяви сръбски министър

pixabay
share

Сърбия помни последствията от бомбардировките на Северноатлантическия алианс (НАТО) през 1999 г., никога няма да се присъедини към организацията. Това каза в интервю за ТАСС сръбският министър без портфейл, отговарящ за международното икономическо сътрудничество Ненад Попович.

Той припомни, че преди 25 години жителите на Сърбия станаха жертва на бомбардировките на НАТО, а Белград беше напълно разрушен. „И след това, уверявам ви, Сърбия никога няма да бъде член на НАТО“, подчерта министърът, „Ние водим независима и свободна политика“.

Попович отбеляза, че въпреки европейската интеграция Сърбия „не иска да спре развитието на двустранните отношения със страните от БРИКС: Китай, Русия, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия и други“.

„Ние развиваме взаимноизгодно сътрудничество в различни области, водим честен диалог по различни въпроси от глобалния дневен ред“, каза той. „И аз съм сигурен, и това е моето искрено мнение, че е много важно за Сърбия да развива сътрудничество със страните от БРИКС, тъй като това по най-добрия начин ще се отрази на нашата икономика и социалната сфера“.

Според Попович населението на Сърбия следи много внимателно развитието на БРИКС. „И което е важно, от страна на БРИКС нямаме никакви проблеми в отношенията, няма налагане на интереси“, отбеляза сръбският министър.

Той допълни, че икономическите отношения на Сърбия с Китай и Русия се развиват от десетилетия и „днес можем да кажем, че както Русия, така и Китай са сред най-важните ни икономически партньори“. 

„Все пак вървим по европейския път и все още стои въпросът какво ще стане с европейския път, защото непрекъснато ни поставят две условия: първо, отказът от нашия южен регион, нашето Косово и Метохия, но то винаги е било, е и ще бъде неразделна част от Сърбия“, отбеляза той, „За съжаление, много европейски държави го признаха за независима държава, но това е фалшива държава. Но повечето страни в света не са ги признали, ние никога няма да се откажем от нашия южен регион и следователно, ако това е условие за присъединяване към Европейския съюз, Сърбия никога няма да стане член на ЕС“.

Сърбия, както и пет страни членки на Ес (Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия), не признавт обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Като второ условие на ЕС към Сърбия Попович посочи санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, които Сърбия все още не е въвела.

Сърбия никога няма да стане член на НАТО и да въведе санкции срещу Русия

„И тук мога да заявя абсолютно отговорно: Сърбия никога няма да наложи санкции срещу Русия, защото желанието на нашия народ е да останем близки с Руската федерация“, подчерта той.

Според него сърбите смятат руснаците за свои братя. „Така се чувстват хората и всяко правителство трябва да води политиката си на базата на интересите на своя народ, а не на някакви чужди фактори. Ние никога няма да наложим санкции срещу вас, защото ние самите сме били жертва на санкции”, заключи той.

Водещи новини

Още новини