ЕС размаха пръст на РСМ: Ще се промени ли нещо в Скопие?

Фейсбук
share

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен попари надеждите на македонския премиер Християн Мицкоски, че може да наложи промени в условията, при които РСМ да започне преговори за еврочленство.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1386

"Управляващите са наясно, че няма да има промяна в условията за започване на преговорите. Проправителствените медии започнаха да четкат имиджа на Мицкоски, че е успял да убеди Фон дер Лайен РСМ да започне преговори за ЕС с включване на българите в Конституцията с отложено действие", коментира журналистът Атанас Величков за Bulgaria ON AIR.

По думите му Мицкоски блъфира, а позицията му, че Европа е зад налудничавата идея за човешки права с отложено действие, е поддържана от медиите.

Фон дер Лайен в Скопие: Промените в конституцията трябва да бъдат направени

"Европа показа с това посещение, че ЕС иска да комуникира с РСМ, да държи диалога жив. Цялата тежест е в полето на Мицкоски и неговото правителство. Ако те решат да продължат с оправданията, всичко това е в ущърб на РСМ. Надявам се, че това посещение ще подейства отрезвяващо на политическата власт и Мицкоски няма да влезе във филма, който започна Груевски след Букурещ през 2008 г.", каза още Величков в ефира на "България сутрин".

Журналистът допълни, че вече има заявления от коалиционен партньор на Мицкоски, че тези конституционни промени ще се случат още през декември.

"Тя може да бъде активна страна в случая, като сама предложи конституционните промени, но не вярвам, че ще го направи. Имаше достатъчно шансове да направи нещо съществено, досега не го е направила. Президентите тук са не толкова активни", подчерта Величко

По думите му повечето от македонските граждани са нормални хора и той не вярва да имат проблем с това техни съграждани да получат равноправие в собствената си държава. 

"Медиите говорят, че хората са против - това е част от антибългарската пропаганда", изтъкна Атанас Величков.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1386

Водещи новини

Още новини