Фон дер Лайен в Скопие: Промените в конституцията трябва да бъдат направени

Getty Images
share

Краткосрочната цел, която председателят на ЕК комисия Урсула Фон дер Лайен посочи по време на съвместната пресконференция в Скопие с премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски, е страната да отвори първия клъстер от преговорите с ЕС колкото се може по-бързо, предаде БТА.

"Почти сме готови, трябва да бъдат направени конституционните промени, на които вашата държава се съгласи, че ще осъществи, и с диалог се надявам, че всички политически партии ще се обединят и ще направят необходимите важни крачки за напредък. Уверена съм, че ще можем да преодолеем пречките, които все още съществуват", каза Урсула Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК пристигна в Скопие от Тирана като част от балканската си обиколка, а в столицата на Северна Македония имаше среща на четири очи с премиера Християн Мицкоски. Предстои ѝ среща с президента на страната Гордана Силяновска.

На съвместната пресконференция Урсула фон дер Лайен посочи, че разширяването ще остане основен приоритет на ЕК, а планът за растеж на Западните Балкани, който тя представя по време на обиколката си, цели държавите от Западните Балкани да се доближат до ЕС. 

Урсула фон дер Лайен пристига в РСМ

Християн Мицкоски заяви, че Северна Македония остава посветена на Европа и европейския път и че реформите, които трябва да бъдат направени, са "не са само условие за членство, но и за подобряване на стандарта за живот на гражданите". 

"Очакваме ЕС да намери заедно с нас решение как да продължим нашия евроинтеграционен път, уважавайки легитимните позиции на нашите граждани, че в бъдеще няма да се сблъскваме с искания, които дълбоко противоречат на идеите и ценностите, на които се основава самият ЕС. Вярваме в принципа на справедлив достъп и заслуги. Вярваме, че последователните ни усилия ще бъдат възнаградени. Целта е ясна, но пътят до нея изисква общи усилия, сътрудничество, диалог и разбиране, които са от съществено значение. Убедени сме, че заедно можем да преодолеем всички пречки и да изградим едно по-добро бъдеще за нашите граждани", заяви Мицкоски.

Водещи новини

Още новини