100% преброени бюлетини и обрат: Молдова каза "да" на европейската интеграция

Getty Images (архив)
share

Молдова каза „да“ на европейската интеграция. В неделя бе проведен референдум в Молдова, на който избирателите трябваше да се произнесат за европейската интеграция на страната - дали тя да бъде закрепена в конституцията на страната. Броенето на гласовете се превърна в трилър - първите предварителни данни показваха голямо предимство за гласовете „не“ - почти 20 на сто. След преброяването на 100% от протоколите обаче 50,29 % са „за“, а 49,71 % са „против“. Към 9 часа българско време сайтът на преброителите спря да работи. 

Референдумът беше иницииран от Мая Санду, която е привърженик на европейската интеграция.

Кремъл коментира резултатите от президентските избори в Молдова и референдума за ЕС

Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията.

Престъпни групи, действащи заедно с враждебни на нашите интереси чужди сили, атакуваха нашата страна с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, за да хванат страната ни в клопката на несигурността и нестабилността. Имаме ясно доказателство, че тези престъпни групи са целели да купят 300 000 гласа – една измама с безпрецедентни мащаби. Тяхната цел е да подкопаят демократичния процес, каза Санду след обявяването на частичните резултати от референдума за европейските амбиции на Молдова.

Основният заподозрян за намеса във вота е Илан Шор - той е лидер на проруския опозиционен блок "Победа", осъден е на 15 г. затвор в Молдова за финансови измами, но живее в Русия, отбелязва в-к „Сега“.

Водещи новини

Още новини