Кишинев: Бъдещето на Молдова е в европейското семейство

  • 25 юни 2024 15:12

  • 691
  • 2
Кишинев: Бъдещето на Молдова е в европейското семейство
© Getty Images

Молдовският президент Мая Санду приветства днешния старт на официалните преговори за присъединяването на Молдова към ЕС, подчертавайки, че бъдещето на страната ѝ е в европейското семейство, предаде Ройтерс.

Молдова се кандидатира за членство в Европейския съюз заедно със съседната си държава Украйна през 2022 година, дни след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари, осъдена категорично от Санду. Преговорите по присъединяването на Молдова и Украйна към ЕС започват днес.

Референдум за присъединяването към ЕС е насрочен в Молдова за 20 октомври тази година. Гражданите на страната ще отговорят на въпроса "Подкрепяте ли присъединяването на Република Молдова към Европейския съюз?".

"Ние сме по-силни заедно", написа Санду в социалната мрежа "Екс". Прозападни и проруски партии си разменят от разпадането на Съветския съюз насам властта в Молдова, в която мнозинството от гражданите говорят на румънски език, но е налице и значително по брой рускоезично малцинство, посочва Ройтерс. Москва разположи войски в сепаратисткия регион Приднестровието, който се отцепи от властта на Кишинев след война в началото на последното десетилетие на миналия век.

Санду бе избрана за президент през 2020 година с предизборна програма за европейска интеграция на страната. Тя обвини Москва в намеса във вътрешните дела на Молдова и заговор за държавен преврат.

Вицепремиерът на Молдова за европейската интеграция Кристина Герасимов заяви на свой ред, че днешният ден е исторически. "Ние сме по-отдадени от всякога на мисията да реализираме стремежа на нашите граждани да станат част от европейското семейство", написа тя в "Екс".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
691 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2024.06.25 | 18:00

1
Молдова няма бъде изобщо като държава.

2024.06.29 | 00:07

2
точно

Добави коментар

Водещи новини