След референдум: Молдовците казаха "не" на Европейския съюз

Getty Images (архив)
share

За изненада на повечето международни наблюдатели, молдовците отхвърлиха в неделя на референдум европейската си интеграция.

Малко след като стана ясни резултатите от гласуването, президентът на страната Мая Санду заяви пред медиите, че вотът е бил опорочен.

Разполагаме с доказателства и информации, че престъпна група е предложила да купи 300 000 гласа. Това е безпрецедентна измама, чиято цел е да компрометира демокрацията, както и да сплаши обществото, посочи Санду.

Въпреки че предварителните проучвания с категоричност сочеха, че молдовците масово ще гласуват с "да" на референдума за евроинтеграцията си, според Централната избирателна комисия 53,96% от имащите право на глас са гласували "против" членството на страната в ЕС и само 46,04% са гласували "за" след почти 90% обработени протоколи.

Молдова гласува днес на президентски избори и на референдум за европейската си ориентация

Данните от референдума за пореден път показаха яркото разделение в обществото в бившата съветска република, където половината от жителите ѝ – предимно младите и руманофилите, желаят да станач част от европейската общност, докато другата част от населението – най-вече по-възрастните хора и изявените русофили, не искат страната им да скъса връзките си с Русия.

Успоредно с референдума в страната се проведоха и президентски избори, които Санду спечели на първи тур, но не достатъчно, за да си спечели нов мандат. Следващият месец тя ще се изправи на втори тур срещу проруския кандидат Александър Стояноглу, отбелязва 20minutos.

В последните седмици САЩ и Европейският съюз предупреждаваха, че има множество опити от страна на Москва да дестабилизира ситуацията в Молдова и да отдалечи страната от евроинтеграцията ѝ.

Водещи новини

Още новини