Турският медиен регулатор отне лиценза на местно радио заради "Арменски геноцид"

Getty images (архив)
share

Турският медиен регулатор отне лиценза на местна радиостанция заради това, че е използвала термина "Арменски геноцид", съобщи турският сайт Т24, цитиран от БТА.

Преди да предприеме мярката, Висшият съвет за радио и телевизия (RTÜK) разпореди да бъде спряно излъчването на предаването, в което терминът "Арменски геноцид" е бил употребен. Поради неспазване на това решение обаче, регулаторът е решил да отнеме лиценза за радиоразпръскване на медията.

Радио "Ачък" работи вече 30 години в страната

Радиостанцията подаде иск пред административен съд в Анкара срещу решението за спиране на излъчването и налагане на финансова глоба и съдът разпореди първоначално изпълнението на това решение да бъде спряно. Медийният регулатор обжалва съдебното решение, но жалбата му беше отхвърлена и радиото обяви, че продължава да излъчва.

През септември тази година обаче радио "Ачък" съобщи, че е било уведомено, че същият съд този път е решил да "отхвърли искането за спиране на изпълнението" на решението на регулатора.

Радиото информира в социалните мрежи днес, че излъчването му е прекъснато от 13:00 часа. В 17:30 ч. пред сградата на радиото ще бъде направено изявление по темата.

Турция не приема определението "геноцид" за събитията в Османската империя през Първата световна война. Според историци около 1,5 милиона арменци са станали жертва на систематични убийства в Османската империя през 1915 г. Като неин правоприемник Турция оспорва данните за броя на жертвите и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Джо Байдън отново нарече геноцид събитията в Османската империя през 1915 г., разгневявайки Турция

Водещи новини

Още новини